Selamatkan Pendrive korang!

Bak kata pepatah "bersusah-susah dahulu.. bersenang senang kemudian"

Assalamualaikum... kowank baca dah kan pepatah diatas... apa kena mengena ngn Pendrive? haaaa.... ni aku nk gtau... zaman sekarang ni.. malware tumbuh bagai cendawan selepas hujan... hahak.. malware2 ni boleh menyerabutkan pala kowank.. mcm post2 yang lepas aku ada post tentang Malware yang hiddenkan folder/virus Shortcut! Kali ni aku nk kat kowank.. mcm mana nk elakkan pendrive kowank tu dari kena Malware...

Malware selalunya akan meresapi pendrive korang bila, AutoPlay keluar... dan... malware jugak akan masuk dalam pendrive korag bila Autoplay keluar!! Sebab tu.. bila korang pakai apa2 antivirus skali pun.. File pertama yang rosak dalam pendrive korang ialah Autorun.inf..... Autorun.inf ni bagus sebenaqnya... dia mempercepatkan proses korang nk bukak file dari pendrive bila korang cucuk pendrive korang... tapi... bila Malware keluar masuk.. dia mula jadi tak best! sebab itu.. aku syorkan korang pakai Panda Vaccine! Panda Vaccine dapat mematikan file autorun.inf korang.. sebelum rosak.. bek korang matikan ja dulu...
Bila dah diVaccine... Autoplay tidak akan keluar.. so... kalu korang nk bukak pendrive korang... korang kena la bukak secara manual... hahaha.... tak susah pon.....

ok skang aku tunjuk Autoplay kat kat korang.. (bg yang taktau)

Ni la AutoPlay... yang selalu menyenangkan kowang nk bukak pendrive...

Tapi kita takmau AutoPlay ni..sebab.. Malware akan keluar masuk Sejuru Autoplay keluar.... So kita Guna Panda Usb Vaccine! Mudah jerk... File dia pun tak berat!

Langkah 1: Selepas install cucuk pendrive korang..

Kotak ni akan keluar... kowank klik ja Vaccinate USB! (pastikan Pendrive korang dalam format FAT32)

Langkah 2 : Proses

Kowang tggu ja... tak lama pun...

lankah 3: Siap! Pendrive korang akan sukar dijangkiti dan mengjangkiti!
Seperti yang korang dapat lihat... dia telah divaksin! hahaha,,,


Keselamatan Pendrive anda terletak di tangan anda!!


"Nothing Perfect In This World"

5 comments

Si Farhan... we are waiting for your new post...

Done!! On weekend = my BORING hour! hahah..

aq x tau lq pulak kata malwere nie sejenis virus..... aq ingat malware nie sejenis cacing....
hahahahahaha!!!!!!!!
bagos gak atikel nie......
bertambah ilmu aq....

cacing pon dia jugak... Worm... kdg2 akan ada file something .worm32
huhuhuh... basic worm...

ok lea 2, ilmu ptot dikongsi...

Suggestion or Review are Welcome
EmoticonEmoticon

Extra Information

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...