Terlalu Banyak Email Dan Serabut? Gmail SMTP Solution

Assalammualaikum, Mesti korang ada banyak emel account kan? err... tak? ok2.. bg yang byk emel account tu boleh la refer kat sini untuk kesenangan.

Senang macam mana? hahaha... Yela bila account Acount Yahoo, MSN anda bersatu padu! hahaha... semua emel masuk dalam satu account ja.. n korang bleh reply blik dengan acount pilihan korang tu dalam GMAIL!

Kenapa Gmail? Semua orang yang biasa guna Gmail tau yang GMAIL adalah Platform Emel terpantas di dunia! Wow!
Ok.. mcm mana nk Buat? Follow Tutorial Ni pelan2 k?

Step 1 : bukak Gmail korang.
Click Untuk Besarkan.

Step 2 : Click Lambang setting di atas belah kanan dan Click "Mail Settings"
Click Untuk Besarkan.

Step 3 : Ok berpandukan gambar dibawah, Sila ambil "Account and Import" pastu make sure korang tick Radio button yang dlm gambar tu pastu amik "Add another.......Own" (Malas nk taip)
Click Untuk Besarkan.

Step 4 : Popup Window akan keluar dan korang perlu isi ruangan tu seperti gambar dibawah.(garisan merah) kemudian click next.
Click Untuk Besarkan.
Step 5 : Tick Pilihan Pertama, Kemudian Sila Proceed mcm dalam gambar.
Click Untuk Besarkan.

Step 6 : Di popup window sterusnya, korang hanya perlu tekan send verification ja.
Click Untuk Besarkan.

Step 7 : Kemudian, Masuk la account yang korang nk tranfer ke GMAIL tu buat kali terakhir(maybe) untuk verify process ini. dan Perhatikan Emel baru dari Gmail dan cari Code seperti didalam gambar dibawah.
Click Untuk Besarkan.

Step 8 : Patah balik ke popup window tadi, dan isikan code yang diberi tadi. Anda boleh taip ataw copy dan paste ja. mengikut keselesaan. Dan Klik Verify.
Click Untuk Besarkan.

DONE! senang kan? hehe. sekarang anda boleh tambah lagi account anda yang lain. kalau tak silap limit hanya 5 account kot. :)

Kini anda boleh terima dan menghantar emel dari acount lain dengan hanya mengguna kan Account Gmail anda. :)

Lihat gambar ini, Bila anda nk "compose" anda boleh pilih alamat emel yang ingin digunakan.
Click Untuk Besarkan.
dan ini emel yang telah saya cuba hnatar dari Gmail saya ke Yahoo mail sy dan saya terima dia Gmail!
Click Untuk Besarkan.

Sekian Terima kasih sbb sudi membaca tutorial saya yang tak seberapa ini. Assalamualaikum.


"Nothing Perfect In This World"

3 comments

Assalamualaikum, empunya Blogger.
Jokeonsalo dengan sukacitanya menjemput kamu untuk menyertai "Kempen anti Valentine's Day" bersama jokeojeonsalo.blogspot.com

Diharap agar kamu berkesudian untuk menyertai kempen ini. Berminat?

Mari lihat cara-cara untuk menyertai kempen di http://jokeojeonsalo.blogspot.com/2012/02/kempen-anti-valentines-day.html

TERIMA KASIH :)

http://www.apisv2.com/2012/02/doodle-free-ahmad-farhan.html

doodle dh siap.share ngan kwn2 ;p

memudahkan kerja la cmni kan .. ^^

Suggestion or Review are Welcome
EmoticonEmoticon

Extra Information

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...